1. Anasayfa
  2. Nedir

Sedum Morganianum Bakımı Zor Mu? [2023!]

Sedum Morganianum Bakımı Zor Mu? [2023!]
sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 
0

Sedum Morganianum Bakımı Zor Mu? [2023!] Eşek kuyruğu ( Sedum morganianum ), mavi-yeşil olan gözyaşı damlası şeklindeki etli sıra sıraları olan popüler bir etlidir. Honduras ve Meksika’ya özgü, eşek kuyruğu bitkisinin olgun örnekleri yavaş ve istikrarlı bir şekilde büyür, ancak altı yıl içinde 4 fit uzunluğa kadar arka uzunluklara ulaşabilir (ancak ortalama uzunluk 24 inç’e yakındır). En yaygın olarak saksı bitkileri olarak yetiştirilirler ve genellikle asılı örnekler olarak askıya alınırlar.  sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever miSedum çiçeği nasıl bakılır 

sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 

İç mekanlarda, etli bitki ekilebilir ve kök kesimleri veya toprağın üzerine düşen bir yaprak bırakılmasıyla yıl boyunca çok kolay bir şekilde çoğaltılabilirken, dış mekanlarda en iyi erken ilkbaharda ekilir. Bitki iç mekanlarda nadiren çiçek açsa da, kırmızı veya pembe çiçekler yaz sonunda ortaya çıkabilir. Eşek kuyruğu bitkisi güvenlidir ve insanlar veya evcil hayvanlar için toksik olmadığı kabul edilir.

Yaygın isimEşek kuyruğu, eşek kuyruğu, eşek kuyruğu, kuzu kuyruğu
Bitkisel isimMorgan’ın koltuğu
AileCrassulaceae
bitki türüÇok yıllık, etli
Olgun Boyut1–4 ft. uzunluğunda, 1–2 ft. genişliğinde
Güneşe maruz kalmaTam, kısmi
Toprak tipiTınlı, kumlu
Toprak pH’ıNötr, alkali 3
Çiçeklenme ZamanıYaz
Çiçek rengikırmızı, beyaz, sarı
Dayanıklılık Bölgeleri10–11 (USDA)
Yerel AlanKuzey Amerika, Orta Amerika

Eşek Kuyruğu Bakımı

Her şey düşünüldüğünde, birkaç basit kurala uyarsanız eşek kuyruğu sulu meyveleri kolayca büyür. Sulu meyvelerin çoğu gibi, biraz ihmal edilirse iyi iş çıkarırlar – onları bir veya iki kez sulamayı unutursanız, yine de iyi olurlar. Aslında aşırı sulama, bir eşeğin kuyruğuna yapabileceğiniz en kötü şeydir. Eşeğinizin kuyruğuna gerçekten özen göstermeniz gereken yer, onu tutarkendir. Drapeli dalları örten göz alıcı sivri yaprakları aslında son derece kırılgandır ve en ufak bir dokunuşta bile kopabilir. Bu nedenle, eşeğinizin kuyruğunu sulu bir yere yerleştirmek veya asmak için güneşli bir yer seçmek en iyisidir ve sonra, kelimenin tam anlamıyla, unutun. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever miSedum çiçeği nasıl bakılır 

Işık

Pek çok sulu meyvede olduğu gibi, eşeğin kuyruğu da kısmi gölgeli bir yeri tolere etse de bol miktarda sıcak güneş ışığında en iyi şekilde gelişir. Bitkinizi iç mekanda barındırmayı tercih ediyorsanız, günde birkaç saat ışık alan güneşli bir pencere pervazını tercih edin. Etli bitkinizi açık havada yetiştiriyorsanız, bahçenizde sabahları bol güneş ışığı alan ancak yapraklarını yakmamak için daha agresif öğleden sonra saatlerinde kısmen gölgeli bir yere veya bir saksıya yerleştirin.

sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 

Toprak

Eşeğinizin kuyruk sukulentinin başarılı bir şekilde büyümesi için, iyi drene olan, kumlu toprakta barındırılması gerekir. Etli bitkinizi bir kaba (dış mekanda tutmak veya içeride yaşamak için) dikmeyi planlıyorsanız, özellikle kaktüsler veya sulu meyveler için uygun kumlu bir toprak karışımı seçin. Köklerin suya oturmamasını sağlamak için drenaj deliği olan bir kap seçin. Daha büyük bir bahçenin parçası olarak dahil ediyorsanız , iyi drene edilmiş toprağı tercih eden diğer bitkiler arasında bir yer seçtiğinizden emin olun, çünkü çok fazla tutulan su ölmesine neden olur (toprağınıza kum karıştırmayı bile düşünebilirsiniz). drenaja yardımcı olmak için). Ek olarak, eşek kuyruğu nötr ila alkalin pH’a sahip toprakta büyür, ancak bu konuda çok seçici değildir. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 

su

Eşeğinizin kuyruğunu etli sulamak söz konusu olduğunda, daha azı daha fazladır. Pek çok sulu meyve gibi, eşeğin kuyruğu da kurulduktan sonra kuraklığa dayanıklıdır, bu nedenle onu ilkbahar ve yaz büyüme mevsiminde daha sık sulamak, ardından sonbahar ve kış aylarında inceltmek isteyeceksiniz. Genel olarak, bitkiniz iç mekandaysa her ay tek bir yoğun sulamayı tercih edin, etli bitkinizi dışarıda barındırıyorsanız iki veya üç haftada bir artırın. İyi bir kural: Etli bitkinizin toprağı, sulamalar arasında tamamen kurumalıdır. Bitkiyi sulamadan önce toprağın kuru olduğundan emin olmak için parmağınızla toprağı kontrol edin. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever miSedum çiçeği nasıl bakılır 

Drenajı kolaylaştırmak için tabanında delik olan bir tencere seçin; Pişmiş toprak veya kil malzeme de suyun topraktan fitillenmesine yardımcı olabilir. Şüpheye düştüğünüzde, daha fazla yerine daha az sulama konusunda hata yapın – eşeğin kuyruğu nemi dolgun yapraklarında tutar ve kuraklık dönemlerini tolere edebilir, ancak aşırı sulamaya hiç toleranslı değildir. Yapraklar da kuru üzüm gibi büzülmeye başlayarak sulama zamanının geldiğini gösterir.

Sıcaklık ve Nem

Eşek kuyruğu, diğer bazı sulu meyvelere göre daha düşük sıcaklıklara daha iyi dayansa da sıcak havayı tercih eder. Bitkinizi ister içeride ister dışarıda tutun, ortalama olarak 65 ila 75 Fahrenheit arasında bir ortam sağlamaya çalışın. 40 derece Fahrenheit kadar düşük sıcaklıklara maruz kaldığında hayatta kalabilir, ancak yalnızca kısa bir süre için, bu nedenle ilk dondan önce içeri getirdiğinizden veya kış aylarında cereyanlı pencerelerden uzaklaştırdığınızdan emin olun.

Nem söz konusu olduğunda, eşeğin kuyruğunun özel bir ihtiyacı yoktur. Aslında, ortalama nem seviyelerini tercih eder ve ortamın nemini artırmaya çalışırsa çürüyebilir (bu nedenle yapraklarına buğulamaya veya banyo gibi daha nemli bir yerde tutmaya gerek yoktur). sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever miSedum çiçeği nasıl bakılır 

sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 

Gübre

Eşeğin kuyruğundaki sulu meyveyi gübrelemek, başarılı büyümesi için gerekli olmasa da, zarar vermez ve bitkiye ilave besin sağlamak için harika bir yol olabilir. Eşit miktarda nitrojen, fosfor ve potasyum içeren kontrollü salımlı, dengeli 20-20-20 gübre kullanarak bitkinizi ilkbaharda büyüme mevsiminin başında beslemeye odaklanın. Olgun sulu meyveler dörtte bir oranındaki gübreyi tercih ederken, genç bitkiler daha az nitrojen içeren gübreyi tercih edebilir.

Eşek Kuyruğu Çeşitleri

Bu bitkinin yakından ilişkili iki formu vardır.

  • Türün formu olan Sedum morganianum , genellikle “eşek kuyruğu” olarak bilinir ve belirgin biçimde sivri uçlu yapraklarından tanınabilir.
  •  S. morganianum ‘Burrito’, genellikle “burro’nun kuyruğu” olarak pazarlanan, adı geçen tek çeşittir. Daha yuvarlak yaprakları ile tanımlanır. Bunun dışında bitkiler aynıdır.

Budama

Düşen yapraklardan kaynaklanan saplar seyrekleşirse, gövdeyi bitki tacının yanından kesebilirsiniz. Aksi takdirde, yeni bitkilerin çoğaltılması için yaprak hasadı yapılmadığı sürece budama gerekmez.

Sapın bir kısmından yaprakların alınması bazen bu noktada yan dallanmayı uyarabilir. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 

Eşeğin Kuyruğunun Yayılması 

Eşeğin kuyruğu iç mekanlarda nadiren çiçek açtığından, tohumla çoğaltma uygun bir seçenek değildir. Ancak çoğu sulu meyvede olduğu gibi, eşeğin kuyruğu da en ufak bir dokunuşta dökülüyormuş gibi göründükleri için gövde kesimleri veya yaprakları aracılığıyla kolayca çoğaltılabilir .

Kök kesimlerle nasıl yayılır:

  1. Steril bir kesici aletle, birkaç inçlik dolgun ve sağlıklı bir gövdeyi kesin.
  2. Alttaki birkaç yaprağı çıkarın (ve bunları da çoğaltabilirsiniz).
  3. Sapı sığ bir kutuya veya kutu üstüne yerleştirin, parlak ışık alan bir odaya yerleştirin ve ekimden önce iyileşmesine ve bir nasır geliştirmesine izin verin. Bu birkaç hafta sürmeli. Bununla birlikte, bazı bahçıvanlar, nasırın gelişmesine izin vermeden kesimi doğrudan etli saksı karışımına koyacaktır.
  4. Sapı, bitkiyi bir süre içinde tutmak istediğiniz bir tencereye yapıştırın. Kaktüsler veya sulu saksı karışımı ile doldurun . Dolaylı ışık alan bir alanda tutun.
  5. Sadece toprak kuruduğunda su.
  6. Kökler birkaç hafta içinde gelişebilir.

sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır

Yaprak kesimleri ile nasıl yayılır:

  1. Bitkinizin son zamanlarda yapraklarının bir kısmını döktüğünü fark ederseniz, yaklaşık iki ila üç gün boyunca cilt nasırlaşana kadar sağlıklı dolgun olanları bir kenara bırakın. Buruşmuş veya zarar görmüş yapraklarla çalışmaktan kaçının.
  2. Oradan, bir tencereye kaktüsler veya etli saksı karışımı doldurun. Yaprakları, ortamla temas ettiklerinden emin olarak toprağın üstüne koyun.
  3. Yeni büyümenin ortaya çıkmaya başladığını görene kadar toprağın nemli kaldığından ancak ıslak olmadığından emin olarak düzenli olarak (haftada bir kez) buğulayın. Ardından, sulamayı azaltın ve yeni bitkiye eski bir bitki gibi davranın. Genç bitkiler, yerleşene kadar olgun bitkilerden daha fazla suya ihtiyaç duyarlar, ancak aşırı sulanmamaya dikkat edin. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever miSedum çiçeği nasıl bakılır 

Eşek Kuyruğunun Saksılanması ve Tekrar Saksılanması

Kırılgan doğaları nedeniyle, bir eşeğin kuyruğu etlisinin saksısını değiştirirken çok dikkatli olunmalıdır. Kesinlikle gerekli olana kadar bekleyin. Bitki biraz kök bağlı olmayı umursamıyor, bu yüzden sadece birkaç yılda bir tekrarlamanız gerekecek. “Kuyruklarınızın” birçoğunu kaybetmemeye dikkat edin ve yeniden dikim yaparken itişip kakışacak yapraklar. Bununla birlikte, sulu meyvenizi yeniden saklamanız gerekiyorsa, en yüksek başarıyı daha sıcak aylarda bulacaksınız. Başlamadan önce toprağın tamamen kuru olduğundan emin olun, ardından sulu meyveyi mevcut kabından nazikçe çıkarın ve bitkinin köklerindeki eski toprağı uzaklaştırın. Yeni bir saksıya yerleştirin (sığ bir toprak saksı en iyi sonucu verir) ve kökleri yeni, daha büyük saksıya yaydığınızdan emin olarak toprakla doldurun. Yeni evinde ilk sulamayı vermeden önce bir hafta kadar “dinlenmesine” izin verin.

sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 

Kışlamak

Eşek kuyruğunu ev bitkisi olarak iç mekanda veya dayanıklı olduğu bir iklimde dışarıda yetiştiriyor olun, kışın sulamayı iki ayda bir azaltın ve bu düşük büyüme döneminde beslemeyi ihmal edin.

sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır

Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları

Eşeğin sulu kuyruğu haşerelere karşı özellikle duyarlı değildir, ancak bir istila yaşarsa, muhtemelen yaprak bitlerindendir . Yaprak bitleri tipik olarak bir bitkiden hortumla atılabilse de, kırılgan yapıları göz önüne alındığında eşek kuyruğu sulu meyveleri için bu en iyi çözüm değildir. Bunun yerine, yaprak bitleri kaybolana kadar (genellikle yaklaşık iki ila üç hafta) birkaç günde bir seyreltilmiş organik neem yağı ile buğulamayı tercih edin. Mealybugs da bir sorun olabilir ve neem yağı ile de tedavi edilebilir .

Açık havada ekildiğinde, sümüklü böcek ve salyangozlar sorun olabilir, en iyi şekilde onları elle toplayarak veya onlar için yemler hazırlayarak halledilir. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever miSedum çiçeği nasıl bakılır 

Tek önemli hastalık sorunu , bitki aşırı sulanırsa veya yoğun, zayıf drene olan toprakta yetiştirilirse ortaya çıkabilen kök çürüklüğüdür .

Eşeğin Kuyruğu Nasıl Açılır?

Bu bitki, özellikle iç mekanlarda yetiştirildiğinde nadiren çiçek açar ve tamamen olgunlaşana kadar çiçek açmaları pek olası değildir. Küçük, sarı, beyaz veya kırmızı çiçekler göründüklerinde ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında çiçek açarlar. Çiçekler özellikle gösterişli değildir, ancak yetiştiriciler, bitkiyi daha soğuk dış hava sıcaklıklarında hafifçe strese sokmanın (bitkiyi tehlikeye atacak kadar aşırı olmamakla birlikte) bazen onları çiçek açmaya teşvik ettiğini fark etmişlerdir. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 

Bu bitkilerin çiçek açması için bol miktarda güneş ışığına da ihtiyacı vardır, ancak besleme minimumda tutulmalıdır.

sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever mi , Sedum çiçeği nasıl bakılır 

Eşek Kuyruğu İle İlgili Sık Karşılaşılan Sorunlar

Eşek kuyruğu, ihmal edildiğinde gelişen, büyük ölçüde sorunsuz bir bitkidir, ancak bazı kültürel sorunlar şu soruları gündeme getirebilir:

Yapraklar Griye Döner

Bitkinizin griye döndüğünü veya çok donuk bir yeşile döndüğünü fark ederseniz (tipik zengin mavi-yeşil yerine), bu muhtemelen çok fazla sert ışık aldığının bir işaretidir. Ayrıca eşeğinizin kuyruk etli kısmının boncuklu yapraklarında tebeşir beyazı, mumsu bir görünüm fark edebilirsiniz. Stres yapmayın – bu, bitkinin kendisini çok fazla güneşe maruz kalmaktan korumak için ürettiği, epikütikülar mum adı verilen tamamen normal bir olaydır. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever miSedum çiçeği nasıl bakılır 

Yapraklar Büzülür ve Büzülür

Eşeğin kuyruğundaki yapraklar kıvrılıp büzüldüğünde, bunun nedeni genellikle bitkinin suya ihtiyaç duymasıdır. Bu o kadar büyük bir problem değil, çünkü iyice suladığınız anda tekrar şişecekler. Birçok yetiştirici, çok sık sulama yapmaktansa, sulamadan önce bu işareti beklemenin daha iyi olduğunu düşünmektedir.

Saplar Yumuşar ve Çöker

Eşeğinizin kuyruğundaki saplar çöker ve yumuşarsa, bunun nedeni muhtemelen bitkinin aşırı sulanması ve çürümenin başlamasıdır. Bitkinin hemen kurumasına izin verirseniz, bazen kurtarılabilir, ancak ilerlemiş çürüme vakalarında bitkiyi atmanız gerekecek.

Yapraklar Solgunlaşır, Düşer

Yaprakların sarktığını ve düşmeye başladığını fark ederseniz, bunu bitkinin suya ihtiyacı olduğuna dair bir işaret olarak algılamayın – eşeğin kuyruğu ile bu aslında bitkinin aşırı sulandığının bir işaretidir. sedum morganianum , sedum çiçeği nerede durmalı  , Sedum Morganianum güneşi sever miSedum çiçeği nasıl bakılır 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

inciblog.com Sosyal içerik platformu

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.